1. Zaburzenia odżywiania:
-
bilans energetyczny
-
kryteria rozpoznawania otyłości wg WHO i otyłości wg IDF
-
otyłość-czynniki ryzyka, zaburzenia funkcji hormonalnej tkanki tłuszczowej, zaburzenia osi regulujących pobór pokarmu
-
patogeneza metabolicznych i nieametabolicznych powikłań otyłości
-
zespół metaboliczny- definicja, kryteria rozpoznania
-
niedożywienie*-etiopatogeneza, mechanizmy kompensacyjne, objawy i powikłania( w tym zespół ponownego odżywienia [refeeding syndrome]*)
-
psychosomatyczne zaburzenia odżywiania: jadłowstręt psychiczny, bulimia
-
zaburzenia termoregulacji
2. Cukrzyca
-
kryteria rozpoznania i klasyfikacja cukrzycy
-
patogeneza cukrzycy typu: 1, 2, Mody i Lada
-
ostre i przewlekłe powikłania cukrzycy (w tym hipoglikemia*, kwasica ketonowa*, stan hiperglikemiczno-hipermolarny*, kwasica mleczanowa*)
-
patogeneza insulinooporności
-
stany przedcukrzycowe
Aktualizacja: * zaznaczono stany nagłe