Zaburzenia metaboliczne, otyłość, niedożywienie

1. Zaburzenia odżywiania:

  • bilans energetyczny

  • kryteria rozpoznawania otyłości wg WHO i otyłości wg IDF

  • otyłość-czynniki ryzyka, zaburzenia funkcji hormonalnej tkanki tłuszczowej, zaburzenia osi regulujących pobór pokarmu

  • patogeneza metabolicznych i nieametabolicznych powikłań otyłości

  • zespół metaboliczny- definicja, kryteria rozpoznania

  • niedożywienie*-etiopatogeneza, mechanizmy kompensacyjne, objawy i powikłania( w tym zespół ponownego odżywienia [refeeding syndrome]*)

  • psychosomatyczne zaburzenia odżywiania: jadłowstręt psychiczny, bulimia

  • zaburzenia termoregulacji

 

 

2. Cukrzyca

  • kryteria rozpoznania i klasyfikacja cukrzycy

  • patogeneza cukrzycy typu: 1, 2, Mody i Lada

  • ostre i przewlekłe powikłania cukrzycy (w tym hipoglikemia*, kwasica ketonowa*, stan hiperglikemiczno-hipermolarny*, kwasica mleczanowa*)

  • patogeneza insulinooporności

  • stany przedcukrzycowe

 

Aktualizacja: * zaznaczono stany nagłe